För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Visa framfötterna

Utbildning är som bekant något som ofta lönar sig. Nästan oavsett vilken typ av utbildning man har gått så ökar ofta chanserna till jobb radikalt. Om man vill öka sina chanser till drömjobbet ytterligare är ett bra tips att försöka dra nytta av sådant man gjort under utbildningen och lyfta fram detta för potentiella arbetsgivare.

HemsidaEtt bra sätt när man söker jobb, framför allt om det handlar om ett mer kreativt yrke, är att skapa en hemsida där man presenterar både sig själv och det man gjort. Har man till exempel studerat en utbildning inom grafisk design eller fotografi är en hemsida ett alldeles utmärkt sätt att visa vad man kan och på denna lägga upp de olika arbeten och projekt man gjort under sin utbildning. Hemsidan behöver inte alls vara särskilt avancerad eftersom endast det faktum att man har en hemsida visar på ambition och gör att man sticker ut i mängden.

Ett annat sätt att visa framfötterna och öka sina chanser till anställning och jobb efter examen är att man kan försöka få sitt examensarbete publicerat i bokform eller liknande eftersom detta är något som visar att examensarbetet var så pass bra att det förtjänade att hamna i tryck. Ett annat sätt att öka sina chanser till jobb vad gäller examensarbete är att försöka göra detta ute på en arbetsplats om man har möjlighet eftersom man då etablerar kontakter ute i arbetslivet, något som kan ha stor betydelse för framtiden.

Praktik är ett annat sätt att öka sina chanser till anställning efter examen eftersom det är ett utmärkt sätt att knyta kontakter samtidigt som man också skaffar sig erfarenhet. Många får dessutom sitt första jobb på just det ställe man gjort någon form av praktik under utbildningen. Även om man inte skulle få jobb på den plats man praktiserat på är det ändå bra att ha gjort praktik eftersom detta visar att man vet lite vad det handlar gentemot om man endast läst kurser vid universitetet.