För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Studie-finansiering

Det är viktigt att inte behöva oroa sig alltför mycket över sin ekonomiska situation under studietiden. Man ska kunna lägga ned sin kraft på bra studieresultat. CSN erbjuder bra ekonomiskt stöd för studenter.

Studerande

När man bestämt sig för vilken utbildning som man är intresserad av så är det god tid att se över hur man ska finansiera sina studier. För att få studiebidrag samt studielån kan man vända sig till CSN.  Denna myndighet tar bland annat hand om  studiehjälp för gymnasiestudenter, studiemedel för gymnasium , komvux, universitet, folkhögskola och högskola. De handlägger även hemutrustningslån till utländska medlemmar. Vilket är ett lån som avser inköp av möbler och köksutrustning.

Alla studerande har rätt till att söka studiestöd, vilket innefattar en del bidrag samt en del lån. Hur mycket man får utgår från en rad olika faktorer. Den som till exempel har vårdnaden om barn kan få ett tilläggsbidrag och ett tilläggslån.

Om man känner sig osäker över hur studierna kommer att påverka den privata ekonomin så erbjuder CSN ekonomisk rådgivning i samarbete med flera olika banker.

När man studerar har man även rätt till olika erbjudanden och rabatter. Företagen Mecenat och Studiekortet delar ut rabattkort till studeranden. Du kan ansöka om dessa kort på egen hand eller så sköter studiekåren det åt dig. Rabatterna täcker ett stort område, allt från billigare telefoni, böcker till gymkort och möbler.

Ett annat sätt att dryga ut sin ekonomi under studietiden är att söka fondbidrag och stipendier. Men tänk på att vara ute i god tid och söka flera olika stipendier och fonder. Fortsätt att söka även om du har påbörjat din utbildning. Sök stipendier som har anknytning till din studienation, utbildning, skola och så vidare. Eller utifrån födelseort, församling, kommun eller län. Man kan även söka stipendier som är knutna till idrottsutövning, politiskt parti eller fackförbund.