För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Förberedelser inför studievalet

Att välja utbildning kan ibland upplevas som besvärligt. Det finns många olika alternativ att överväga och det kan vara svårt att veta vad man egentligen vill göra. Att välja yrkesinriktning och studier är ett av de viktigare val som man gör under sin livstid. Visserligen så kan man alltid ändra sig om det känns fel. Men det blir så mycket lättare om man lyckas att hitta rätt på en gång.

Val av studierVi är alla unika individer. Vissa vet redan som mycket unga vad de brinner för och vilket område de vill arbeta inom. Andra känner en större osäkerhet och kan behöva pröva sig fram för att kunna avgöra vad som passar dem. En bra förberedelse inför kommande studieval är att försöka sommarjobba och praktisera inom lite olika yrkesområden och det eventuella område som man är intresserad av. Genom att få vara med ute på arbetsplatsen och rent praktiskt prova på de arbetsuppgifter som man utför i den yrkeskategorin, får man en djupare förståelse för vad arbetet innebär.

De som går på en gymnasieskola kan använda sig av skolans studievägledare för att få ett bollplank för sina idéer och för att få information om olika vägar att gå för att uppnå sina mål. Men det är även bra att prata med bekanta som arbetar inom det område som man känner sig intresserad av. För att få höra hur de trivs med sina arbeten och om de fördelar respektive nackdelar som de upplever i sitt yrkesliv.

Innan man tar kontakt med en studievägledare så är det bra att ha förberett sig ordentligt för att få ut så mycket som möjligt av vägledningen. På skolverkets webbplats utbildningsinfo.se kan man hitta en guide som hjälper till att strukturera upp studiefunderingarna.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till i sitt studieval. Är jag redo att flytta till annan ort under studietiden, eller för att få ett arbete? Hur lång tid är jag redo att lägga ned på studier och hur mycket studielån kan jag tänka mig att återbetala för att få arbeta med det jag vill?

Studenter vid de flesta högskolor har också tillgång till studievägledning genom skolan. Vuxenstuderande kan bland annat vända sig till komvux eller lärcentrum för studievägledning.