För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Studentens ABC

Att vara student är ofta något som är väldigt kul med mycket spänning och glädje. Dock finns det som alla studenter en del att tänka på, som till exempel ekonomi och liknande. Här nedan följer några tips som kan vara bra att tänka på när man är student.

Student

Planera och organisera sitt studerande

För att man ska klara sina studier är det viktigt att man försöker planera, organisera och strukturera upp studiearbetet på bästa sätt, så man inte tvingas sitta uppe tre dygn i sträck innan tentan. Det kanske allra bästa tipset för att inte komma efter är att inte bli för bekväm och skjuta upp det man ska göra även om det kan verka långt till tenta eller inlämning. Gör man bara lite varje dag brukar detta räcka långt. Någon form av veckoplanering kan vara bra att göra.

Ett bra tips om man vill studera så effektivt som möjligt är att inte sitta hemma och plugga utan gör detta någon annanstans, till exempel på skolan, på biblioteket eller motsvarande. Se studierna som ett jobb, när man kommer hem är man ledig.

Ekonomi

När man är student kan som bekant det ekonomiska vara ett bekymmer, dock går det genom ganska enkla medel att dryga ut sitt CSN. Maten är en post där det går att vara kreativ och spara mycket pengar. Ett bra tips är att försöka äta ute så lite som möjligt och laga mycket mat hemma, där finns många hundralappar att spara varje månad.

Kurslitteratur är en annan post som kan kosta. Här är ett bra tips att försöka låna så mycket litteratur som möjligt och även försöka få tag i begagnade kursböcker.

Bostad

På de större studieorterna är ofta boende ett problem. Ett bra tips är att försöka vara ute i god tid och även ställa sig i olika bostadsköer så tidigt det bara går. Att kolla olika annonser på till exempel Blocket är också ett bra tips eftersom det där finns många bostäder att hyra i andra hand.