För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Början på studentlivet

För många av oss blir tiden på universitet en av de roligaste perioderna i livet. Visst krävs en del hårt arbete, men oftast innebär det också att utforska en ny stad och uppleva känslan av det pulserande universitetslivet. Framför allt kommer du att lära känna intelligenta, öppensinnade och humoristiska människor: Ni som tillsammans kommer att plugga, göra inlämningsuppgifter och kanske sitta på caféet eller studentpuben och lösa alla världsproblem.


Du har kommit in på utbildningen som du önskade men allt sökande och letande tar inte slut där. Första tiden på universitetet är förvirrande och det är mycket information som ska tas in väldigt snabbt. Här har du några tips för att ta dig igenom första tiden.

Organisera dina papper

Vad noggrann med all litteratur de ger dig. Skaffa pärmar eller foldrar som du kan märka ut med vad de handlar om: boende, kurser, studentkåren och liknande. På så sätt behöver ingenting komma bort. Och vet du att det inte är nödvändiga papper: släng dem. Du kommer att samla på dig så mycket papper under de första veckorna: håll bara i de som är viktiga! Skapa ett system så du alltid kan hitta det du behöver.

Organisera dina dagar

Köp en almanacka och organisera ditt schema. Skriv upp i den när du har lektioner och lämna utrymme för att skriva upp eventuella boksidor som ska läsas inför nästa föreläsning. Skriv upp när det är prov, i vilket ämne och vart tentamen hålls. Även om du har två kopior av papperschemat och lagt ett av dem i rätt folder, kommer du att glömma viktiga delar om du inte skriver ned dem. Skriv inte ner i blocket vad som ska läsas härnäst. Skriv det i någonting du tittar i flera gånger per dag. Börja använda almanackan på fritiden också tills det blivit en vana att använda den för att hålla koll på vardagen.

Varva ner

Låter som det sista man kan göra när man precis börjat studera, men försök hitta tid att varva ner. Om studentkompisarna bjuder ut dig, ta chansen att gå ut och äta eller ta en öl. Lär dig att slappna av. Att studera är inte som att jobba eller som det var på gymnasiet. Universitetsstudier kräver tid och läxläsning. Man måste planera sitt studerande men även hitta plats för att koppla av. Det är lätt att alltid tänka på studierna. Ett jobb kan du lämna bakom dig så fort arbetsdagen är slut men studierna fortsätter efter föreläsningen också. Bestäm att ta minst en halvtimme varje dag till att göra vad du vill. Du har rätt till fritid även, vad någon än säger har du rätt att koppla av och glömma studierna för stund. Och har du svårt att hitta tiden eller att varva ner, har universitetet något som heter Studenthälsan dit du kan gå för att få hjälp. Här är ett exempel från Umeå Universitet.

Ta hjälp av andra

På universitetet tar du själv ansvaret för dina studier: Du har ett visst antal föreläsningar per vecka, men sen är det upp till dig att göra allt du kan för att lära dig ämnet. Ett bra sätt att få hjälp är att söka sig till gemensamma aktiviteter, såsom olika studentklubbar, studentkåren eller helt enkelt de studenter du träffar på cafeterian och studentpuben. De här personerna har olika lång studietid och många har redan läst de ämnen du just nu kämpar med – om du frågar dem får du ofta många bra råd och tips som underlättar din tid vid universitetet.