För dig som funderar på utbildning

Anställda, Arbete, Företag

Göra sig av med bolaget

Man kommer till en punkt när det är dags att säga adjö till företaget. Och hur gör man sig av med det och får tillbaka sin investering?

sell company agreement contract_60025558

Aktiebolag kan man likvidera. Det innebär att man löser upp företaget. Först måste man dock ta hand om sina skulder och om man har något överskott i bolaget ska det fördelas mellan alla aktieägare. En likvidation kan tvingas fram och aktiebolaget går med för stor förlust. Men man kan också göra det frivilligt, även om företaget går bra. Det måste dock gå genom bolagsstyrelsen och hela processen kan ta upp till ett år. Det betyder att man inte kommer att få några pengar förrän om flera månader.

Alternativet är att låta ett företag göra jobbet åt dig. Du säljer helt enkelt företaget till dem och de likviderar det. Kontraktet mellan dig och företaget stipulerar att de får inte göra något mer med företaget än att likvidera det, så de kan inte driva det vidare eller ta ditt varumärke. Och det bästa är att du får pengarna direkt för bolaget.

Har man inte ett aktiebolag kan man försöka sälja företaget. Det är så klart svårt att göra sig av med ett företag som går med förlust, men precis som med nedfallna hus är det vissa som gillar en utmaning. Det kan dock ta tid att hitta rätt köpare. Säljer du för att du blivit less eller vill gå vidare med något annat kan du hitta fler intressenter. Speciellt om företaget går bra.

Tänk också på de anställda och dina medarbetare. En köpare vill gärna att nyckelpersoner stannar kvar i företaget så prata med dessa personer tidigt under försäljningen. Ta hand om dina anställda in i det sista. Prata med dem om försäljningen och se över deras arbetsvillkor hos de nya ägarna.