För dig som funderar på utbildning

Arbete, Utbildning

Finns det jobb efter avklarad utbildning?

En fråga som många människor ställer sig innan de börjar studera och även under studenttiden är om det faktiskt kommer att finnas nog med jobb efter avklarade studier. I sanningens namn är detta någonting som är svårt att svara på väldigt exakt, men det finns sätt för att testa vattnet en aning innan man bestämmer sig för att hoppa på en specifikare utbildning.

Om man funderar på att börja studera så är det sannolikt för att en dag kunna få ett jobb som är kopplad till just den valda utbildningen. Många förvaras dock över tanken att det kanske inte alls finns nog med arbetstillfällen efter att utbildningen är avklarad, något som tyvärr blir en realitet för en hel del människor.

För att inte fastna i samma fälla bör du helt enkelt skanna av hur arbetsmarknaden ser ut kopplat till den utbildning som du är intresserad av. Hos Arbetsförmedlingen kan man exempelvis kontrollera om efterfrågan bland företagen verkar stor, eller om det redan känns väldigt mättat. Genom att kontrollera samma sak hos headhunting-företaget så kan man ytterligare bredda sin vetskap om hur läget faktiskt ser ut, just i dagsläget.

Hur väl man än gör sin research och ställer sin prognos inför framtiden så ska man dock vara medveten om att det är omöjligt att fullständigt kunna avgöra exakt hur läget kommer att se ut när just en själv tar examen. Det är dock en verklighet man får lära sig att leva med, men chanserna är som sagt självklart godare inom vissa yrken än andra, vilket ändå gör att det finns en hel del värde i en god research.