För dig som funderar på utbildning

Arbete, Utbildning

Är en akademisk utbildning rätt för just dig?

Det är relativt lätt att hävda att alla borde utbilda sig akademiskt eftersom detta i sin tur bör leda till allt ifrån ett mera välbetalt arbete, till arbetsdagar som är betydligt mera kreativa och mentalt utmanande på ett tillfredsställande sätt. Faktum är dock att detta inte passar alla människor och att vi fortfarande behöver dom som är beredda att spotta i nävarna och ta tag i grovgörat, då robotisering och ai fortfarande har en bit kvar att gå innan de helt kan ersätta människan på en punkt som denna.

Befinner du dig just nu i ett skede av livet då all rimlighet och reson pekar dig mot en framtida utbildning av det akademiska slaget, samtidigt som du själv känner att detta ändå inte känns rätt? Om ditt svar är ja, så är du långt ifrån ensam. En akademisk utbildning är nämligen inte för alla, även man självklart kan argumentera för dess fördelar. Varje individ är unik i sitt slag, till och med enäggstvillingar, och detta betyder i sin tur till att vi alla är bättre lämpade för olika saker, så även utbildnings- och arbetsmässigt.

Vissa människor trivs exempelvis betydligt bättre med att få aktivera kroppen i sitt arbete, än att sitta inlåst på ett kontor och fundera över variabler och parametrar. Det kan också finnas olika skeden i livet där det enda passar bättre än det andra, då vi ständigt fortsätter utvecklas på en rad olika plan. Av denna anledning så ska man heller aldrig vara rädd för att ändra om i sin utstakade framtidsplanering om man innerst inne känner att man tids nog vill förändra sin livssituation. Detta går också åt båda håll. Exempelvis finns faktiskt ingenting som säger att du inte kan ändra karriärval senare i livet bara för att du studerat länge till en viss tjänst, eller att du på senare år börjar plugga om du plötsligt känner att du inte längre trivs med de tjänster som du för närvarande är kvalificerat för.