För dig som funderar på utbildning

Utbildning

Att hitta ett jobb

Som nyutbildad kan arbetsmarknaden vara tuff. Företag verkar ofta ha höga krav som är omöjliga för en dödlig person att leva upp till. Det är därför viktigt att man vågar sträcka på sig och undersöka närmare vad tjänsten egentligen innebär.

Fastställ dina övriga meriter

Det kan som ny på arbetsmarknaden ofta vara svårt att se och lägga vikt vid alla meriter man har haft. Man söker ofta efter de stora och långvariga jobben i arbetshistoriken istället för de mindre uppdragen eller hobbyengagemangen man har haft. Dessa kan vara minst lika viktiga som dina ”riktiga” jobb då de visar på ditt privata engagemang och drivkraft.

Lista dina drömjobb

nyutbildad student

Få saker lockar arbetsgivare så mycket som en arbetsgivare som verkligen gillar företaget. Lista de företag som du tycker är mest intressanta just nu samt vilken roll du skulle vilja ha för dessa. Innan du sätter dig ner för att faktiskt skriva det personliga brevet till dessa företagen bör du se till att veta allt du kan behöva veta om företaget.

V-Blogg.se säger i ett inlägg att man bör skriva minst lika mycket om företaget man söker jobbet hos som om sig själv i sitt personliga brev, något som kan vara en tankeställare för många.

Kolla med headhunters

Headhunter-företag arbetar med att tillsätta svåra och viktiga roller i företag. Företaget headagent som arbetar med just headhunting i Stockholm har på sin hemsida en lista med de uppdrag de just nu försöka tillsätta.

För dig som ny på arbetsmarknaden kan många av de stora tjänster kanske kännas opassande som ett första jobb. Var dock ärlig i din självgranskning, glöm inte dina övriga meriter som kan ha gett dig mer än tillräckliga erfarenheter för rollen.

Som ny på ett jobb

Det finns saker som man bör tänka på när man kommer som ny på ett jobb, det kan vara att kolla upp hur det fungerar på exempelvis ett kontor. Försök ta reda på så mycket som möjligt innan hur det fungerar med allt och lyssna in med de kollegor du får vad som gäller.

Självklart så ska man göra ett så gott intryck som möjligt men utan att överdriva. Du behöver inte komma först och gå sist från kontoret bara för att du är nyanställd. Gör ett bra jobb utan att jobba över och visa vad du är duktig på.