För dig som funderar på utbildning

Arbete, Utbildning

Att plugga till kommunikatör

Går du i studietankar och tycker att skrivande är roligt, då kanske kommunikatör kan vara något för dig. Men vad innebära utbildningen och hur ser arbetslivet ut? Här kommer en kort guide för dig som funderar på att plugga kommunikation.

När det kommer till utbildning så finns det en uppsjö alternativ både vad det häller program och studieorter. Har du inte en specifik stad som du redan riktat in dig på så rekommenderar vi varmt att du undersöker de olika programmen för de kan skilja sig åt en hel del. Varje lärosäte har lite olika specialiteter så försök att genom att exempelvis undersöka vilka professorer som undervisar just där. Kanske tänker du dig en framtid inom politisk kommunikation eller på en bredare kommunikationsbyrå? Försök att hitta ett lärosäte där professorerna är intresserade av det som intresserar även dig, då har du mycket att vinna under studietiden. Tänk på studierna kommer att ge dig en relativt begränsad praktiskt kunskap om du pluggar på högskola eller universitet, så välj ett program som erbjuder praktikmoment så att du får en känsla för yrket och en fot in i branschen.

När du står med diplomet i handen på examensdagen så bör du vara medveten om att du kommer att ha en del konkurrens om utannonserade tjänster. Men om du söker dig till storstäderna så kan du hitta juniora tjänster som hjälper din in på arbetsmarknaden och där du får chans att lära dig hantverket, helt enkelt ett bra instegsjobb för din fortsatta karriär. Det finns kommunikatörer inom alla möjliga branschen och det är ett yrke på stor frammarsch, så vill du så finns det fantastiska möjlighet att använda dina kunskaper till att arbeta inom ett område som du verkligen brinner för. Det brukar inte heller vara omöjligt att hitta kommunikatörer inom marknadsföring eller journalistik om du känner att du vill utvecklas i en annan inriktning.